Polyfonie in de muziekkunst is gecomponeerde meerstemmigheid: het laten klinken van meerdere melodieën tegelijkertijd. Het basisprincipe daarbij is dat alle stemmen (laag tot hoog) gelijkwaardig zijn en een volwaardige rol hebben. In polyfonie werken zijn de verschillende zangstemmen en instrumenten in mekaar verweven en verstrengeld. Ze hebben elk hun identiteit, maar komen samen pas optimaal tot hun recht.
We selecteerden zes ensembles bestaande uit jonge musici die als geen ander geïnspireerd zijn door polyfonie. Zij zijn onze vertegenwoordigers van de muzikale meerstemmigheid, en zijn te boeken binnen de voorwaarden zoals beschreven in het menu-item ‘voor organisatoren‘.
Ensemble Pro Victoria (UK) – Belgische première
Ensemble Pro Victoria heeft zich ontpopt tot een van de beste jonge ensembles in de Oude-Muziekscene (Early Music Review). Het ensemble werd opgericht aan de universiteit van Cambridge 2015. Het is geworteld in de rijke traditie van historisch onderzoek en top-notch ensemblezang .
Ensemble Pro Victoria werd in de London International Festival of Early Music Young Ensemble Competition 2020 gehuldigd met een gedeelde eerste prijs. Deze erkenning leidde tot een opname-overeenkomst bij het Schotse label voor klassieke muziek Delphian Records. klik hier voor meer informatie
Ensemble Cacophony! (BE-NL)
Ensemble Cacophony! is een experimenteel vocaal trio dat zich specialiseert in de uitvoering van de polyfone repertoires van de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw.
Hun benadering vloeit voort uit de wens om creatief te zijn met historisch repertoire op een manier die geïnspireerd wordt door sommige van de meer kleurrijke beschrijvingen van de uitvoeringspraktijk, terwijl de leden daarbij echter ook de esthetische idealen van het hedendaagse professionele musiceren omhelzen. klik hier voor meer informatie.
Fleet Street Revival (BE)
Fleet Street Revival is een jonge groep muzikanten, onder leiding van Thomas Langlois, die de klanken van het Elizabethaanse Engeland terug tot leven wil wekken. Samengesteld uit luit, diskant- en basgamba, fluit, bandora en cyster vormt deze band wat toen bekend stond als een “broken consort”. Hun repertoire bestaat uit werk van John Dowland, Thomas Morley, William Byrd en andere grote componisten uit de zestiende en zeventiende eeuw. Fleet Street Revival vult originele composities aan met eigen bewerkingen van populaire muziek, die toen in de Londense straten gehoord konden worden…. klik hier voor meer informatie
Het Psallentes DIERIC-collectief (BE)
Hendrik Vanden Abeele stelt op vraag van Fonds Dirk Snellings een nieuwe ploeg samen, een ‘Jong Psallentes’ zo je wil. Hun a capella project kreeg de naam DIERIC: Een evocatie met gregoriaans en polyfonie van lijden, sterven, wenen en rouwen in het werk van Dieric Bouts (†1475). klik hier voor meer informatie
Echo Temporis Consort (Zw)
Echo Temporis Consort, een ensemble dat zich specialiseert in de muziek van de late 15e tot de vroege 17e eeuw, werd in 2017 opgericht aan de Schola Cantorum Basiliensis. De basisbezetting is vier blokfluiten. Voor dit project nodigt Echo Temporis Consort de luisteraar uit om binnen te stappen in de knusse, stimulerende, particuliere sfeer van de zestiende-eeuwse academies, de ridotti. Daarvoor wordt de bezetting uitgebreid met virginaal, zangstemmen, gamba en luit. Klik hier voor meer informatie.