Fleet Street Revival is een jonge groep muzikanten die de klanken van het Elizabethaanse Engeland terug tot leven wil wekken. Het ensemble ontstond ter gelegenheid van het master recital van luitist Thomas Langlois. Tijdens zijn vijf jaar durende studie bij Wim Maeseele focuste hij in zijn laatste jaar namelijk op de Engelse luitmuziek van de 15e-16e eeuw. Daar botste hij al snel op een fascinerende combinatie van instrumenten met een al even intrigerende naam: het “broken consort”.
Verschillende bronnen wezen op het bestaan van deze kamermuziekbezetting. Zo werden broken consorts afgebeeld op allerlei schilderijen; gebruikten onder andere Christopher Marlowe en William Shakespeare deze bezetting voor muzikale intermezzo’s tijdens hun bekende toneelstukken; en werd er een redelijk grote verzameling muziek achtergelaten in manuscripten en publicaties. Dit repertoire valt op te delen in twee categorieën: origineel gecomponeerde composities voor de broken consort-bezetting, en arrangementen uit bekende muziek van die tijd.
Het repertoire had een heel dichte connectie met de luit: één van de meest populaire instrumenten in Londen op dat moment. Zo componeerden of arrangeerden verschillende luitisten voor deze bezetting: Daniel Bacheler en Philip Rosseter, om er maar enkele te noemen. Hierdoor belandden ook verschillende luitcomposities in het repertoire voor broken consort. Toch schreven ook andere componisten de bezetting voor, zoals Thomas Morley en Richard Allison.
De naam “broken consort” bestond naast de vele “whole consorts” van toen. Het verschil bestaat uit de samenstelling van het ensemble. Whole consorts bestaan uit groepen van dezelfde instrumentenfamilie. Zo kon je een whole consort van blokfluiten, trompetten of strijkinstrumenten samenstellen. Een broken consort daarentegen bestaat uit een specifieke mix van verschillende instrumentenfamilies. In het onderstaande schilderij werd deze duidelijk afgebeeld.
De bovenste drie instrumenten, van links naar rechts: een fluit, een luit en een cyster. De onderste drie instrumenten, van links naar rechts: een discant gamba, een bandora en een viola da gamba. Deze zes instrumenten vormden het broken consort.
Ook Fleet Street Revival bestaat uit deze combinatie instrumenten: Thomas Langlois op luit, Ana Fernandez Anguita op fluit, Liam Gyselinck op cyster, Maria Elena Medina op discant gamba, Simon Bonte op bandora en Andrés Garcia Fraille op viola da gamba. Naast het uitvoeren van bestaande composities voor deze vergeten kamermuziekcombinatie, wil de groep het repertoire ook uitbreiden. Dit met nieuwe arrangementen van populaire muziek uit die cultureel rijke Engelse golden age.
De biografie van Thomas Langois vind je hier.